A pálinkakészítésnek négy jól elkülöníthető szakaszából az első a gyümölcsök gondos kiválasztása.

A korábbi felfogás szerint a pálinkafőzés célja a kármentés volt. Így gyakorlatilag szinte minden belekerülhetett a cefréző edénybe, ami utunkba került kertünkben: az ép mellett a rohadó, földes, koszos, sérült gyümölcsök, magvak, fás részek, szárak, levelek, egyéb szennyeződések – mondván, a pálinka majd kiforrja magát. Szerencsére ezen felfogás nem csak szembekerült a minőségi pálinkafőzéssel, de utóbbi győzedelmeskedni látszik rajta. Miért?

Az ízletes, illatos pálinka alapja a kiváló minőségű, válogatott, kellően (min. 85-90%-ban) érett gyümölcs. Olyan, melyet nyersen is szívesen megennénk: hazai termesztésű és feldolgozású körte, szilva, alma, eper, som, homoktövis, szőlő, málna, szamóca, meggy, cseresznye, szelídgesztenye, kökény, bírs, bodza. Melyből hozzáadott cukor, illetve méz nélkül főzhetünk pálinkát.

Azonban a pálinka a törvénye előírásoknak megfelelően nem készülhet határon túli alapanyagokból. Sem a Kárpátaljából behozott almából, sem felvidéki fenyőből sem pedig olyan egzotikus gyümölcsökből, mint narancs, ananász, kivi.

Ezen kívül nem főzhetünk pálinkát gabonafélékből vagy burgonyából sem.