A Pálinka kizárólag Magyarországon termett gyümölcsből, vadgyümölcsből, szőlő törkölyből, illetve aszú szőlő törkölyből erjesztéssel és lepárlással készült, minimum 37,5-86% alkoholtartalmú szeszesital.

  • Almapálinka
  • Barackpálinka
  • Birspálinka
  • Cseresznyepálinka
  • Eperpálinka
  • Kajszibarackpálinka
  • Kökénypálinka
  • Körtepálinka
  • Sompálinka
  • Szederpálinka
  • Szilvapálinka
  • Szőlőpálinka
  • Szőlőtörkölypálinka
  • Vegyes gyümölcspálinka

A pálinkacefre nem tartalmazhat hozzáadott cukrot. A pálinka nem készülhet sűrítményből, szárított vagy aszalt gyümölcsből. Aszalt gyümölcsök kizárólag fajtaazonos érleléskor megengedettek. A Pálinkát nem szabad ízesíteni, édesíteni, színezni.

Minden egyéb esetben, mikor a párlat nem felel meg a fejezetben felsorolt kritériumoknak, úgy a likőr, vodka, szeszes ital, esetleg párlat megnevezések használhatók csak, a pálinka szó nem.