FIGYELEM! Pálinka felhasználásával készülhetnek kedvelt és népszerű párlatok, likőrök, azonban ezek a törvény betűje szerint nem nevezhetők pálinkának. A csomagolás, a címkén szereplő gyümölcsábra könnyen lehet megtévesztő is.

VISINATA vagy meggyelikőr nagyon ízletes, édes, házi készítésű kontyalávaló ital. Ennek következtében nincs “hivatalos” receptje sem. Vagyis mindenki saját szája íze szerint készítheti el a család igénye szerint kívánt kisebb-mennyiséget.

Hogyan készítsünk otthon Vişinatăt? Amíg nem vagyunk rutinos meggylikőr-gyártók, addig érdemesebb kisebb adagokkal kísérletezni.

cc. 5 liter meggylikőr készítéséhez szükségünk lesz 2 kg meggyre, 2 l (Boga) gyümölcspálinkára, kb. 1 kg cukorra és 2-2,5 liter vízre. A hozzáadott víz mennyiségével állíthatjuk be az ital erősségét.

A meggynek leszakítjuk a szárát, betesszük egy tálba, becukrozzuk. Egy napig állni hagyjuk, miközben egyszer-egyszer átkavarjuk. Másnap a cukros meggyet átszedjük egy nagyobb edénybe – pl. 5 literes befőttesüvegbe – és hozzáadjuk a boga-pálinkát és a vizet. A “csomagot” sötét helyre rakjuk. Bár 100 napig is érlelhetjük, a türelmetlenebbek már két-három nap múlva fogyaszthatjuk. Az erjedés végén leszűrhetjük és az így kapott édes ital a visinata. Az “öregedés” javítja az ital íze – bár ez függ a felhasznált pálinka jellegétől is.

Bár drágább megoldás, cukor helyett ízlés szerint használhatunk mézet is. Érdemes azonban figyelni a méz minőségére és fajtájára, mert típustól függően nem biztos, hogy a megfelelő aromákat hozza ki likőrünkből.
Meggylikőrünk íze természetesen erőteljesen függ a gyümölcs minőségétől, ezért ajánlatos, hogy csak kézzel szedett, egészséges, érett, friss gyümölcsből varázsoljunk. Ellenkező esetben kellemetlen lehet ahogyan az alkohol felerősíti a gyümölcs rossz ízét (pl. rothadó gyümölcshúst)

A maradék meggy a sütemények és torták kiváló alapanyagként szolgál.