Lehetőleg fogyasszuk a pálinkát talpas, tulipánformájú pálinkáspohárból, melyet előzőleg letakarunk. Az öblös “hasú”, száj irányába szűkülő pohár segíti az illatanyagok koncentrálódását. Nincs szükség a pohár körkörös mozgatására sem, hiszen az enyhén megdöntött pohár formájának köszönhetően az illatok ideálisan szabadulnak fel.

A pálinkaszakértők szerint az ízek és illatok 18-20 ˚C hőmérsékletű pálinka fogyasztása esetén érvényesülnek a legjobban. Alacsonyabb hőfokkal azonban jelentős kárt okozhatunk a pálinka struktúrájában. A párlat veszít élvezeti értékéből: csökken illata, zamata, miközben felerősödik az alkoholérzete, elnyomva a fent említett jellemzőket.

A pálinka gyümölcsös ízvilága akkor érvényesül, ha nem egy slukkra felhajtva, hanem kortyolgatva isszuk. Így segít azon életérzés megélésében, ami körülveszi a pálinkát hagyományainkban.

A pálinka egyaránt fogyasztható vendégváróként, étkezés előtt és után is.

Mint minden alkoholtartalmú italt, úgy a pálinkát is mértékkel és körültekintéssel igyuk. Vegyük figyelembe a napszakot, testalkatunkat, fizikai állapotunkat, a pálinka jellegét. Így a pálinka a jó társaság motorja és a gasztronómiai élvezetek fontos kelléke lehet.