Elindult a gyümölcsszezon, így érdemes figyelni, milyen alapanyagból mikor tudunk beszerezni megfelelő mennyiségben és minőségben. Már csak azért sem árt előre gondolkodni, mert például a tavalyi év igen gyenge birs termést hozott, így sokan nem főzethettek kiváló, illatos birspálinkát. Nos nézzük akkor kedvenc pálinka-alapanyagaink érési idejét:

Májusi-júniusi gyümölcsök

  • Szamóca
  • Köszméte (piszke, egres)
  • Cseresznye

Júniusi-júliusi gyümölcsök

  • Málna
  • Meggy
  • Ribiszke

Júliusi gyümölcsök

  • Faeper
  • Kajszibarack

Júliusi-augusztusi gyümölcsök

  • Szeder

 Júliusi-szeptemberi gyümölcsök

  • Áfonya

Júliusi-októberi gyümölcsök

  • Őszibarack
  • Szilva
  • Körte

Augusztusi-szeptemberi gyümölcsök

  • Bodza

Augusztusi-októberi gyümölcsök

  • Alma
  • Szőlő

Szeptemberi gyümölcsök

  • Homoktövis
  • Húsos som
  • Berkenye

Szeptemberi-októberi gyümölcsök

  • Gesztenye
  • Csipkebogyó
  • Birs

Októberi gyümölcsök

  • Kökény

Decemberi gyümölcsök

  • Naspolya